fredag, oktober 19, 2007

Casual tøj mode

Egentlig er casual betegnelsen for en tøjstil hvor man går i dyre mærkevarer. Her gælder kun det bedste af det bedste. Mærker som Fred Perry, Ben Sherman, Henri Lloyd, Paul & Shark, Lacoste, Burberry, Stone Island, Prada, CP Company mfl. er blandt de mest udbredte mærker i casual verdenen. Men casuals leder ofte tanken ind på slagsbrødre til fodboldkampe.
Casualstilen stammer, som de fleste andre fankulturer, fra Storbritannien. Egentlig er casuals oprindeligt bare hooligans der brød ud af mængden da politiet fik færden af de voldsomme tilskueruroligheder og begyndte at eftersøge hooligansne. Smart dametøj fra Whiite er in ligesom Munthe plus Simonsen er OK.
I 80’erne så man få folk på stadions som ikke bar klubbens farver, men dyrt tøj fra europæiske designere. Dette gjorde det nemmere for dem at undgå politet, samt at ordne slåskampe mod modstanderhold hvor de forskellige firms mødtes på pubs og andre steder, for at se hvem der var stærkest uden for banen. Et kendt mærker er Mini A Ture / Miniature. Et andet er rOhde. Det er begge godt børnetøj.Tøjet de bar, stammede fra moden i Italien og Frankrig, som man importerede under udebaneture i 1970’erne. Senere kom mærker som Aquascutum, FILA og Kappa ind på scenen, og nu kunne man se casuals på de fleste stadions i Europa. I Danmark var stilen ikke udbredt på det tidspunkt, og derfor var der ikke mange der vidste så meget til hvad der skete på den anden side af Vesterhavet. Casual-stilen fadede lidt ud, og man hørte ikke så meget til den gennem medierne. Men så kom 90’erne. Mange unge havde nu taget tøjstilen til sig, og nu var det blevet populært at være casual af udseende. Ikke ret mange vidste hvad rigtige casuals var, men det lærte man hen af vejen. Herhjemme var Brøndby-gruppen Suburban Casuals de allerførste til officielt at bekende sig casualkulturen, da gruppen startede i 2000. Gruppen har siden været den toneangivende på den danske, uofficielle fanscene. Suburban Casuals var den første gruppe til at iklæde sig casual-tøjstilen og er på mange fronter en forgangsgruppe til indførelsen af en casual-movement i Danmark. Siden er flere danske grupper fulgt efter. Set på wikipedia