mandag, maj 14, 2007

Spænd hjelmen - det er uforståeligt

Kvantitetsteorien har forskellig betydning afhæggigt af, om man tager udgangspunkt i Keynesisansk eller Monetaristisk teori. Kvantitetsligningen består af: MS, V, Y og P, hvor MS er pengemængden, V er pengenes omløbshastighed, Y er produktionen og P er prisniveauet. Uenigheden går på, om V er konstant eller ej. Monetaristerne hævder, at V er konstant, fordi mennesket har bestemte betalingssædvaner, og at Y er konstant på grund af markedskræfterne. Det giver: MS*V=Y*P, altså at kvantitetsteorien udtrykker pengemængdens påvirkning af prisniveauet.


Keynesianistisk teori hævder, at kvantitetsteorien er en definition på omløbshastigheden, som ikke er konstant. Årsagen er, at Y bestemmes af den aggregerede efterspørgsel, P er næsten konstant og MS er styret af Nationalbanken, det giver, at V ikke er konstant, men kan defineres: V=Y*P/MS. Derfor definerer kvantitetsteorien blot pengenes omløbshastighed.



Gode links til mere: Skal du bruge en bogholder på timebasis til at klare din bogføring? Vi tilbyder alle services - også et fakturaprogram til fakturering. Faktisk er vores faktureringsprogram helt gratis for dig at bruge!