torsdag, oktober 19, 2006

Har været på ferie i Skagen

Har du ikke været der, så kom afsted - det er virkelig flot i Skagen.

Kender du ikke skagen, så start her:

Skagen er Danmarks nordligste by og har 9.908 indbyggere (2004). Byen er kendt for sin fiskerihavn og et populært mål for turister. Her kan man se Den tilsandede kirke og besøge Grenen, der skiller Skagerrak fra Kattegat. Vil man se vidt, kan man komme op i Danmarks næsthøjeste fyrtårn Skagen Fyr (Det grå fyr) og på en god dag se og opleve en natur, der er helt anderledes.
En gruppe danske malere - Skagensmalerne - fandt lyset så specielt og spændende, at de bosatte sig i det høje nord og skabte mesterværker, som kan ses på Skagens Museum.
Farven på husene er speciel - skagengul - og karakteristisk er de hvide kanter på tagstenene.
En person fra Skagen kaldes en skagbo (ses også stavet "skawbo").

Vi var blandt andet ude på grenen, og det var noget ungerne kunne lide - at stå med et ben i hvert hav.

Grenene kan du læse om her:

Grenen nord for Skagen er spidsen af Skagens Odde. Grenen dannes af sand, der af havet transporteres nordpå langs hele Jyllands vestkyst. Odden vokser gennemsnitligt med ca. 10 meter om året i nordøstlig retning mod Sverige.
Ved Grenen mødes to have - Skagerrak og Kattegat, og det kan ses på bølgerne, der kommer fra hver sin side. Det skaber voldsomme strømforhold, hvorfor det er strengt forbudt og forbundet med livsfare at bade der. Man kan dog godt soppe og prøve at stå med en fod i Skagerrak og en fod i Kattegat.
Grenen er et utroligt smukt og populært udflugtsmål, mange turister flokkes i sommerhalvåret på grenens yderste spids, mange er fragtet derud med den populære Sandorm - traktorer med passagervogne, der kører i pendulfart fra parkeringspladsen ved Grenen kunstmuseum til Grenens yderste spids.
Skagens Odde og Grenen er dog ikke kun populære blandt turister. Rovfugle flokkes her i træktiden om foråret. Stedet er Nordeuropas bedste observationssted for rovfugle under forårstrækket. Rovfuglene er svæveflyvere, der udnytter opvinde, der kun dannes over land. De krydser derfor helst ikke store strækninger af åbent vand, og fuglene, der kommer sydfra bliver derfor ledt langs kysterne hele vejen op til odden, hvor de flokkes før de krydser Kattegat de 65 kilometer over til Sverige, på vej op mod ynglepladserne nordpå. Der ses flest rovfugle på odden, hvis vinden er i sydøst. Ved vestenvind bliver fuglene presset længere østpå og vælger da en rute over Fyn og Sjælland istedet.

Vi var også i Sæby, og det er en rigtig dejlig by, og på denne tid af året kan man godt mærke at der ikke er så mange turister, og at priserne i byens butikker bliver sat efter det. Så vi fik mange gode og billige ting med hjem. Det er absolut noget du burde prøve at besøge.